DELA

Vad skulle du göra med 8 miljoner?

Vad gör du om du vinner alla tiders rekordpott på lotto, åtta miljoner euro på ett bräde som en ensam vinnare får i kvällens dragning?
Frågan är förstås nästan enbart teoretisk. Men ändå – någon vinner alltid, och då gäller det att hålla huvudet kallt.
Det finns många vittnesmål om att stora vinster som kommer plötsligt kan leda till olycka och elände. Få människor kan hantera plötslig rikedom som kommit utan att man gjort något annat än låtit datorn välja ut slumpmässiga siffror och betalat en liten slant.
Undersökningar som har gjorts kring finländska lottovinnare visar att de allra flesta lottomiljonärer fortsätter leva sina liv precis som vanligt. Man betalar sina skulder och ser till att trygga sin egen och familjens framtid, men man fortsätter arbeta trots att man inte är tvungen.

Håll fast vid rutiner
Affärstidningen Kauppalehti har intervjuat filosofie doktorn, psykologen och Helsingfors biträdande stadsdirektör Pekka Sauri inför lördagens rekordlotto.
Han tycker att det beskrivna förhållningssättet är det rätta. Det är viktigt att hålla fast vid de mekanismer och rutiner som har varit bra dittills i livet.
Hur man klarar av vinsten beror på hur man är som person. Forskningen visar att de flesta förhåller sig rätt lugnt till lottomiljonerna.
I fredagens tidning finna en stor enkät där 16 ålänningar svarar på frågan: Vad skulle du göra med 8 miljoner?

Annika Orre