DELA

Utmanar Viking på Åborutten

Tallink Silja utmanar Viking Line på Åbo-Stockholm med nytt tonnage. Det jättefartyg – längre än Silja Europa – som man nyss tecknat kontrakt om ska sättas i trafik på rutten våren 2009, skriver Turun Sanomat.
– Vi är inte särskilt oroliga, säger Viking Lines vice vd Boris Ekman.
Nya Åland har berättat i notisform om Tallink Grupps färska kontrakt om ett nytt fartyg med Aker Yards i Raumo för ett värde av cirka 180 miljoner euro.
Nyheten kommer betydligt närmare Åland i och med den uppgift som Tallink Siljas vd Keijo Mehtonen för fram i torsdagens Turun Sanomat – att det nya fartyget kanske ska utmana Vikings Amorella och Isabella på rutten Åbo-Åland-Stockholm. ”På Åborutten har det inte kommit nytt tonnage på evigheter”, säger han till tidningen.


Östersjöns längsta
Nybeställningen är en utvecklad version av kryssningsfartyget Galaxy som under ett år har trafikerat på rutten Helsingfors-Stockholm. Nybygget blir ännu större, 212 meter långt, vilket är tio meter längre än Silja Europa, störst hittills i reguljär trafik på Östersjön. 212 meter är dessutom två meter längre än den gällande gränsen för fartyg i reguljär trafik i Stockholms skärgård. Om Tallink Silja tänkt på det vid beställningen framgår inte.
Galaxys systerfartyg håller för övrigt på att byggas vid Aker Yards i Helsingfors. Våren 2008 sätts nybygget in, troligen på Helsingfors-Tallinn. Galaxy flyttas förmodligen då till rutten Åbo-Stockholm vid sidan av det senast beställda nybygget.


Europa flyttar?
Det innebär i så fall att Silja Europa, byggd 1993, och Silja Festival, byggd 1986, flyttas till någon annan linje, möjligen Riga-Stockholm.
Också Viking har beställt två nya fartyg, men till andra rutter än Åbo-Stockholm. De sätts så småningom in på Helsingfors-Tallinn och Mariehamn-Kapellskär.
Isabella och Amorella fraktar cirka två miljoner passagerare över havet varje år, ungefär lika många som Siljafartygen.
Boris Ekman, hur tänker Viking möta den nya utmaningen?
– Inte ser vi Tallink Siljas drag som något större problem. Det som Keijo Mehtonen säger om att flytta bort Silja Europa är egentligen ganska bra, eftersom Europa har betydligt större hyttkapacitet än Galaxy. Men enligt mig är det helt orealistiskt att sätta in Europa och Festival på Stockholm-Riga, eftersom passagerarvolymerna är väldigt låga där.


”Mer av samma2
Det finns inget, påpekar han, som är nytt på Galaxy jämfört med Vikings fartyg.
– Tallink tittade mycket på våra fartyg när Galaxy beställdes. Det finns inga nya ingredienser, utan man kan säga att det är lite mer av samma sak.
Boris Ekman betonar att Vikingfartygen på Åborutten har byggts om och uppgraderats under årens lopp.
– De har anpassats till förändrade kundförväntningar och klarat konkurrensen med Silja Europa väldigt bra. Bland annat har taxfreebutikerna byggts om och restaurangutbudet förändras. I höst blir det Isabellas tur att genomgå samma procedur.
Möjligen inreds Tallink Siljas nya fartyg också på ett annorlunda sätt än Vikingfartygen – åtminstone om de följer samma trend som nya Star som Tallink Silja satte i trafik i går på Helsingfors-Tallinn.
– Den fick ju inte så goda recensioner i fredagens Hufvudstadsbladet där reportern skrev att sunsetbarens inredning påminner om sovjettida nattklubbar.


Siktar framåt
Boris Ekman framhåller också att Viking har satsat betydligt mer pengar på sitt nybygge på rutten än vad Tallink Silja gjort på Star.
– Vi tar ett steg i sänder och ser vad som händer på länge sikt. Det är mycket som spelar in – hur förändras befolkningsstrukturen, vilka fartyg behövs för att passa olika kundgrupper, hur ser utvecklingen ut i Ryssland – det är sådant vi tittar på. Dessutom vet vi att det nästa år blir motorväg hela vägen mellan Åbo och Helsingfors och snabbtågsförbindelse mellan Helsingfors och St Petersburg. Det spelar också en roll.

ANNIKA ORRE

annika.orre@nyan.ax