DELA

Utmanar lagtinget i kampen mot svälten

Fler och fler hakar på insamlingen till svältkatastrofen i Afrika. Den senaste i raden är en partiledare som utmanar sina kolleger.
Insamlingen till förmån för svältoffren på Afrikas horn fortsätter. Ålands Framtids partiledare och lagtingsledamot Anders Eriksson utmanar nu lagtingsledamöterna att skänka 100 euro var till Röda Korset eller någon annan insamling.
– Man kommer sig inte riktigt för när man jobbar på som vanligt. Men 100 euro har vi alla råd med, säger Eriksson.
Eriksson väljer summan 100 euro delvis för att timlönsutmaningen för honom själv inte riktigt var det bästa alternativet.
– Jag läste nyss att medeltimlönen för en jordbrukare var 2,70, och det kändes lite väl fjuttigt, säger Eriksson.

Resor ger perspektiv
Anders Eriksson berättar att han rest en del i Afrika och att det ger andra perspektiv på problemen.
– En av mina få intressen förutom jobbet är att resa, och jag har besökt Kenya och Zambia. Då blir man kanske mer berörd än om man läser något i tidningen. Alla organisationer uppmanar en att agera, och då är det ganska naturligt att delta, fortsätter Eriksson.
Det är enligt Eriksson viktigt att påpeka att han inte vill tjäna något politiskt på utmaningen, utan att det handlar om att få in pengar till nödställda. Moderaternas på Åland ledamot Johan Ehn har redan tidigare deltagit i insamlingen, liksom flera andra kända ålänningar av olika politisk färg.

Erik Hallstensson