DELA

Uteserveringar på Nygatan tas upp i stadsnämnd

I morgon onsdag ska infrastrukturnämnden i Mariehamn ta ställning till om restaurangerna längs Nygatan ska få inrätta uteserveringar på trottoaren i sommar.
Infrastrukturdirektör Kai Söderlunds förslag är att uteserveringar under sommaren får inrättas på södra trottoaren och att parkeringsplatserna på den sidan gatan tas bort och används som gångyta. Det handlar om åtta-tio parkeringsplatser som i så fall försvinner.
Söderlunds förslag är att uteserveringarna får vara större än maximala 30 kvadratmeter men att de i övrigt ska följa gällande råd och riktlinjer för stadens uteserveringar.
Ärendet utgår från en motion som inlämnades av fullmäktigeledamot Stig Grönlund (Ob) i juni i fjol. Grönlund är också en av ägarna till restaurang Indigo som tillsammans med Kino är de restauranger som närmast berörs av förslaget.
Kotipizza har redan en mindre uteservering och kan inte utvidga för fler matgäster på grund av begränsad tillgång på kundtoaletter. Chili som ligger i hörnet av Nygatan och Strandgatan har redan en uteservering.
– Grundtanken med motionen är att Nygatan skulle bli ett trevligt promenadstråk och binda ihop Torggatan med Östra hamnen. Det skulle bli lite mer levande och kontinentalt, säger Stig Grönlund.
Läs mer i papperstidningen!

Anne Sjökvist