DELA

Utbildningsministern beredd dryfta ändrat sommarlov

Utbildningsminister Johan Ehn (MSÅ) är öppen för en diskussion om en förskjutning av sommarlovet.
– Men det här är delvis en näringspolitisk fråga, säger han.
Finlands näringsminister Jan Vapaavuori (Saml) vill flytta skolornas sommarlov tre veckor framåt, så att det börjar vid midsommar och slutar den sista augusti. Om det rapporterade Yle i tisdags.
Vapaavuoris argument är att en stor del av Finlands turismintäkter kommer från utländska turister som har semester i augusti. Samtidigt stänger många turismföretagare i Finland i mitten av augusti då skolorna börjar och de därmed blir av med sin sommarpersonal.
Åland har egen behörighet på området och kan således ta beslut om det åländska skolåret. Johan Ehn är väl medveten om den diskussion som nu förs i riket och är öppen för en liknande på Åland.
– Jag har inte det här på agendan just nu men jag ska ta upp frågan med mina tjänstemän och kanske även med landskapsregeringen.
Dock påpekar Ehn att det är många faktorer att ta hänsyn till. En är hur företagarnas behov av arbetskraft ser ut under sommaren – det åländska näringslivets röst är således viktig i en eventuell diskussion. En annan är hur semestrarna i allmänhet fördelas över sommaren.
– För vissa börjar semestern redan i maj medan andra avslutar sin semester i september. Dessutom har vi studentexamen som hålls på datum som vi inte rår över.
Enligt Vapaavuoris modell skulle vårterminen också bli relativt lång.
Läs mer i papperstidningen!

Annika Kullman