DELA

Utan fisk – inga fisketurister

Fisketurismen betyder mycket för de åländska stuguthyrarna, särskilt under lågsäsongen. Oron är stor att fisken ska att minska om fiskyngelproduktionen vid Guttorp privatiseras.
I insändare har föreningen för Ålands stuguthyrare lyft fram sina farhågor beträffande den eventuella nedläggningen av fiskodlingen i Guttorp. Mister fiskelagen möjligheten att köpa fiskyngel till ett överkomligt pris riskerar de ställvis goda fiskevattnen att försvinna, anser de.
En som oroar sig inför framtiden är Torsten Andersson vid Svinö stugby i Lumparland. Fisketuristerna står för 20 – 30 procent av hans omsättning.
– Lägger de ner Guttorp får alla vi på Åland som sysslar med fiske bekymmer.
Hans fiskelag sätter ut 20.000 – 30.000 havsöringsyngel per år samt runt 90.000 gäddyngel.
– Om priserna stiger kommer de små fiskelagen inte att ha råd med lika många yngel, konstaterar han.
Torsten Andersson är rädd att den samlade kunskap och erfarenhet som i dag finns vid Guttorp går förlorad vid en privatisering av verksamheten.


Tar ut turisterna
Fiskeguiden Per Sidbäck har jobbat som fiskeguide i Lumparland i fyra år men har fiskat utanför Svinö varje sommar sedan barnsben.
– Tack vare att fiskelaget stödutsätter öring varje säsong har man kunnat bevara ett bra fiske i de här vattnen. Men gäddan har minskat radikalt, säger han.
Också Per Sidbäck oroas över vad som händer om Guttorp läggs ned eller privatiseras.
– Då tror jag att sportfisket på riktigt är i fara.
Per Sidbäck resonerar kring att kvalitet i framtiden måste sättas framför kvantitet.
– Man ska inte bara se på att det ska vara stor fisk eller mycket fisk. Man måste få kunderna att inse vikten av kvalitetsfisk.
Torsten Andersson säger att dagens marknadsföring från de stora researrangörerna till viss del är vilseledande. Bilden av jättegäddor i händerna på leende fiskare bäddar för klagomål från besvikna gäster.
– Varför inte berätta sanningen? Visst kan man få fisk, men var och en får inte en sjukilosgädda.


Mer fisk förr
Ari Laaksonen från Helsingfors har de senaste 20 åren kommit till Åland både om våren och hösten för att fiska. Han är ett typexempel på de fisketurister som hjälper upp den landbaserade turismnäringen i axelperioderna före och efter högsäsongerna.
Liksom många andra säger han att det har nappat dåligt i år.
– För några år sedan fick vi mycket mer fisk.
Men för Ari Laaksonen och hans sällskap är fisket bara en del av upplevelsen.
– Det är avslappnande att komma hit och umgås med goda vänner. Det viktigaste för oss är inte att det nappar.


Två sidor
För två år sedan kallade landskapsregeringen till stormöte om sportfiskets framtid på Åland. Deltog gjorde ett 60-tal personer som representerade allt från fiskeguider, sport- och yrkesfiskare, stugägare, vattenägare, medlemmar i fiskelag och miljöarbetare. Turistförbundet påpekade att sportfisketuristerna ökar explosionsartat samtidigt som turisterna kommer till en situation där det ofta saknas tydlig information, enhetliga regler och en vettig övervakning av fisket.
Också Torsten Andersson deltog i mötet. Det är viktigt att alla stugvärdar är med och tar sitt ansvar, säger han.
– Det finns dom som sätter nyckeln i handen på turisterna och säger att där är vattnet. Men man ska också påtala att det finns seriösa stugägare som har kontakt med en fiskeguide som kan hjälpa kunderna.

ANNIKA KULLMAN