DELA

Uruppförande på veterandagen

Nu på lördag firas den Nationella veterandagen med festligheter av olika slag i hela Finland. Här på Åland sker det med uppvaktning vid krigsveteranernas minnessten utanför begravningsplatsen klockan 13.00.
Direkt efter uppvaktningen, cirka klockan 13.45, arrangeras en programfest i Stadshuset där fil.dr Kenneth Gustavsson håller festtalet.
– Den nationella veterandagen instiftades så sent som år 1987 och firas alltså nu för tjugosjunde gången. Datumet den 27 april valdes för att det var då som Lapplandskriget och därmed andra världskriget tog slut för Finlands del år 1945. Åland med sitt strategiska läge betraktades som krigszon med front mot fienden och även om Åland lyckligtvis undgick direkta krigshandlingar finns det krigsveteraner också här, påpekar Ann-Gerd Steinby, ordförande för Krigsveteranerna på Åland, i ett pressmeddelande.
Dagen är allmän flaggdag i hela Finland, också på Åland. Den nationella huvudfesten firas i år i Jyväskylä. Fester arrangeras av kommunerna i samarbete med lokala veteranorganisationer.
– Till festen i Stadshuset har vi lyckats engagera vår egen operasångare Björn Blomqvist som ackompanjerad av Patrik Komorowski på piano bland annat gör ett eget uruppförande av Finlandiahymnen. Dessutom står annat fosterländskt på deras repertoar vid just det här speciella tillfället, säger Steinby.
Vid Minnesstenen talar pastor Maria Båsk. Fredrik Erlandsson medverkar på trumpet både vid minnesstenen och i Stadshuset. Hälsningar framförs av företrädare för staden, landskapet och staten. Fyra medlemmar av den åländska veteranföreningen tilldelas förtjänsttecken, de första som utdelas på många år.
Steinby understryker att hela evenemanget är öppet för allmänheten, alltså inte bara före veteranföreningens medlemmar. Det är fri entré till Stadshuset och efter programmet blir det servering. (ke)