DELA

Upprörda spanjorer kritiserar Nauclér

Spanjorer bosatta på Åland upprörs över Elisabeth Nauclérs riksdagsbrev där hon ger sin syn på det skärpta läget i Baskien.
– Hur kan hon, som är demilitariserade och neutraliserade Ålands ansikte utåt och representant för Finlands riksdag, ställa sig på terroristernas sida?
Det var i tisdagens Nya Åland som riksdagsledamot Elisabeth Nauclér i ett långt brev berättade om sitt besök i självstyrda området Baskien i norra Spanien i september. Hon skrev bland annat om det numera förbjudna partiet Batasuna, om separatiströrelsen ETA som förespråkar våld och om arresteringen av en väninnas man för att han deltagit i en demonstration utan tillstånd. Hon berättade att hon ätit middag med Batasunas internationelle sekreterare som också arresterades strax efteråt av samma skäl.
– Handlar det om den typen av ”brott” som Julius Sundblom och Carl Björkman häktades för en gång eller om politiska fångar i ett politiskt spel, frågade hon sig i brevet.


Reaktioner
En av dem som reagerat kraftfullt mot innehållet i brevet är Cristina Núnez-Guimerá i Mariehamn. Hon understryker att ETA är en terroristorganisation och Batasuna dess politiska arm.
– Jag är riktigt irriterad på Ålands riksdagsledamot som vill att Åland ska hjälpa terrorister. Jag tycker att hon borde anmälas till den spanska polisen för att hon ställer sig på terroristernas sida mot vårt land!
Hon berättar om ETA:s och Batasunas metoder.
– De kidnappar basker och kräver pengar. Får de inte det så skickar de avhuggna fingrar och andra kroppsdelar. De begraver folk i hålor under långa tider. De drar sig inte för att bomba till och med daghem.
Det här kan den som vill läsa om i spanska tidningar, säger hon.
– Jag anser att Elisabeth Nauclér är både naiv och arrogant när hon skriver som hon gör, säger Cristina Núnez-Guimerá som flyttade till Åland för gott år 2000.
Hon är litteratur- och språkvetare och undervisar i spansk litteratur vid högskolan i Dalarna och vikarierar som lärare i spanska vid Ålands lyceum. Hon jobbar också i Ålands högskola och Medis och håller på och doktorerar vid universitetet i Barcelona.


”Beklagligt”
En annan som har invändningar mot Elisabeth Nauclérs resonemang är Juan Llorens, it-lärare vid Ålands högskola. Han är själv bask och kommer ursprungligen från Bilbao.
– Det är beklagligt att en person som representerar den åländska och finländska befolkningen kan välja sida som jag och många med mig uppfattar att hon har gjort i sitt brev. Jag trodde att hon skulle vara med på Ålands fredsinstituts seminarium i onsdags, där Åland och Baskien var temat, och gick dit för att diskutera med henne. Men hon var inte där.
Han sammanfattar sin kritik så här:
Spanien är en rättsstat, precis som Finland. Jämförelsen med Turkiet, som Elisabeth Nauclér gjorde i sitt brev, är inte korrekt.
Baskien är en autonomi, en region som lever i våld.


Lever i våld
– Det finns en grupp radikala separatister som förespråkar självständighet för Baskien. 15-25-åringar, som är beredda att spränga och bomba för att nå målet, dominerar gatorna. Vanligt folk som har en annan åsikt vågar inte gå ut. Bara 12-13 procent av baskerna stöder rörelsen, men också de övriga 87 procenten tvingas leva i våld. Jag, som själv är bask, får inte uttrycka mig hur jag vill. Det finns ingen demokrati i Baskien, bara diktatur.
Hur skulle det kännas, frågar han, om Roger Nordlund och de andra ledande politikerna på Åland skulle behöva livvakter i sitt dagliga värv?
– Sådan är verkligheten i dagens Baskien som ändå har mera självstyrelse än Åland.
I går befann han sig på rundtur på Åland med de professorer som deltog i seminariet. Han och en av gästerna återkommer med en debattartikel i ämnet.

ANNIKA ORRE

annika.orre@nyan.ax