DELA

Uppklädd för slottsbal med läsarnas hjälp

I delvis lånta fjädrar, men med ny- och specialtillverkad väska drar chefredaktör Nina Fellman iväg till Helsingfors på självständighetsbalen som hålls kväll.
När Finland firar sin självständighet handlar det främst om två saker, militärparader och bal på slottet.
Årets åländska gäster är, i vanlig ordning, talman Roger Nordlund och hustrun Gunilla G Nordlund, lantrådet Viveka Eriksson och maken Olof Erland och landshövding Peter Lindbäck med hustrun Marlene Lindbäck. Därtill inbjudna är finansminister Mats Perämaa, i egenskap av kommunfullmäktiges ordförande på Kumlinge, med sambon Ulla-Karin Newton samt chefredaktör Nina Fellman med maken Robert Jansson.
Det kan finnas fler inbjudna ålänningar, men gästlistan lämnas inte ut från presidentens kansli.


Lånade skor
När chefredaktören ska på bal blir kläderna alltid ett problem. I år inköptes en alldeles ny klänning, men smycken, skor och handväska saknades.
– Jag gjorde en liten efterlysning i Nyan och i Åland24, och responsen var som vanligt överväldigande. Jag fick erbjudanden om smycken både av privatpersoner och företagare, men stannade sist och slutligen för ett halsband och örhängen som en arbetskamrat lånat ut, säger Nina Fellman.
Skorna kommer från en granne.


Av kaffepaket
Väskan, som enligt efterlysningen skulle tillverkas av ett paket President-kaffe, är tillverkad av Edna Karlsson i Mariehamn.
– Jag fick in två jättefina väskor, och valde den som var lite mindre och diskretare. Jag tror Tarja Halonen är en president som förstår att uppskatta både återvinningstanken och skämtet, säger Nina Fellman, som också vill tacka alla som kommit med hjälp och förslag.
Vi återkommer med rapport från balen i nästa vecka. (pd)