DELA

Unik bandgrind hittades på Böjsas

Åland kanske äldsta bandgrind visas nu i Önningebymuseet.
– Det är ett helt unikt föremål, en bandgrind daterad 1694 från Gottby, skriver Kjell Ekström i ett pressmeddelande.
Bandgrinden hittades i lillstugan på Böjsas i Gottby under en inventering som Göran Dahl och Kjell Ekström gjorde i byggnaden.
Så här skriver Ekström:
”Lillstugans tak har läckt och varken museibyrån eller Jomala kommun har velat låta personalen gå in i lillstugan vars yttertak har läckt. Rasrisken var dock betydligt överdriven och en stor del av byggnaden är helt intakt. Vi, Göran och jag, fick lov att inventera byggnadens föremålsbestånd, men först efter att vi undertecknad ett papper som fråntog Jomala kommun allt ansvar för de skador vi eventuellt skulle åsamkas.
I lillstugan fanns en mängd kulturhistoriskt intressanta föremål och möbler. Bland annat tre föremål med Böjsas bomärke. Fyndet av bandgrinden slår dock allt.
– Jag måste erkänna att jag fick gåshud när Göran plockade fram bandgrinden ur skänkskåpets låda. Jag har aldrig tidigare varit med om att finna ett åländskt allmogeföremål med datering från 1600-talet.
Tanken att bandgrinden var med under den stora flykten i början av 1700-talet svindlar. Naturligtvis kan den även ha kommit till gården efter Stora ofreden från svenska eller finska fastlandet – det är något som aldrig kan verifieras. Bandgrinden är inte helt intakt. Den har ursprungligen varit bredare och är reparerad med snören på flera ställen. Intressant att notera är också att ägarinitialerna vittnar om att den ursprungliga ägaren var en man; MHS. Bokstäverna kan stå för till exempel Matts Henriksson
Bandgrinden samt några andra föremål överläts förra veckan av Jomala kommun till Önningebymuseet på anhållan av Önningeby hembygdsförening. Samtidigt överlät kommunen de tre bomärkta föremålen till Göran Dahls privata samling i Ovanåker, Saltvik. De senare kommer att ställas ut i hans egen museisamling Bomärket.”
Bandgrinden är ett enkelt vävredskap som man tillverkade strumpeband med. (ke)