DELA

Ungdomar mobbas på populär webbtjänst

Den lettiska webbtjänsten Ask.fm, som i dagsläget har över fyrtio miljoner användare och växer snabbt, har blivit en arena för internetmobbning eftersom den tillåter personer att anonymt ställa frågor och skicka meddelanden till vem som helst.
En messare i Nya Åland varnar för internettjänsten.
Internettjänsten Ask.fm har hamnat i rampljuset efter fyra uppmärksammade fall i Irland, där tonåriga flickor tagit livet av sig efter att blivit systematiskt mobbade på sidan.
Nätverket drivs av ett lettiskt företag och baserar sig på den amerikanska tjänsten Formspring. I dagsläget har Ask.fm fyrtio miljoner användare och antalet växer snabbt. Mer än hälften av användarna beräknas vara under arton år.

Används av ålänningar
Också åländska ungdomar använder tjänsten, där vem som helst, vare sig de är registrerade användare eller inte, enkelt kan ställa frågor eller lämna meddelanden till användare.
Tjänsten får hård kritik för den bristfälliga administrationen som är sämre än på motsvarande sociala nätverk, till exempel Facebook och Twitter.
I ett mess till Nya Åland uppmanar en upprörd läsare föräldrar och lärare att se över hur deras barn och elever använder Ask.fm.
– Det är ett mobbningstema utan dess like. Fråga ditt barn och be att få läsa vad som skrivs där, skriver messaren.
Läs mer i papperstidningen!

Felix Quarnström