DELA

Ungas jobbläge tände lagtinget

Många gav sig in i debatten om ungdomsarbetslöshet i lagtinget i går.
Landskapet tar inte lätt på ungdomsarbetslösheten, försäkrade näringsministern Fredrik Karlström (Ob).
Liberalerna vill ha en ungdomsgaranti liknande den som gäller i övriga Finland. Varje person under 25 som varit arbetslös i tre månader ska erbjudas ett jobb, en studieplats eller praktikplats. Det gäller också nyutexaminerade upp till trettio år.
Fredrik Karlström ser inte bara fördelar med den ungdomsgaranti som Liberalerna efterlyser.
Han vill inte göra det ”för attraktivt” att avbryta studier på gymnasienivå om sysselsättning via en ungdomsgaranti ger mer pengar i handen på kort sikt.
– Man kanske ska bita ihop litet, sa han när Katrin Sjögren (Lib) talade om hur många som avbryter sina studier på gymnasienivå.
I fjol var det ett fyrtiotal.

Kritik för 100 samtal
Karlström fick försvara sin ”100 samtal”-strategi, som går ut på att telefonsamtal till hundra företag kan leda till tio intervjuer som kan ge ett jobb.
Viveka Eriksson (Lib) tyckte det var ett cyniskt förslag. Göte Winé (S) talade om ungdomar som är så uppgivna att det inte ens orkar ringa fem samtal.
Man måste vara ihärdig, svarade näringsministern. Och han och Winé var överens om att arbetsgivare måste bli bättre på att bemöta och uppmuntra ungdomar som tar kontakt och hör sig för om jobb.
Läs mer i papperstidningen!

Patrik Dahlblom