DELA

Unga mer tillåtande till knark

– Det är inte längre frågan om våra ungdomar konfronteras med droger som narkotika utan när det sker, sade Fri från narkotikas Cita Nylund, under föreningens öppna diskussion om drogsituationen.
Drogsituationen i landskapet är på tapeten igen. Inte minst efter att en ny, rekordstor narkotikahärva nyligen nystats upp på Åland.
Polisen, tullen och gränsbevakningen hade med stöd av Centralkriminalpolisen CKP arbetat med härvan sedan hösten 2009. Det handlade om uppemot 60 misstänkta och därtill tre huvudmän, varav två ålänningar, som sitter häktade i riket. Ett par kilo med amfetamin tros ha smugglats in till Åland under hösten, våren och vintern, även om beslagen uppgår till bara några hundra gram.

Tillåtande attityd
Föreningen Fri från narkotika ordnade i torsdags kväll en diskussion och information för allmänheten på temat: Drogsituationen på Åland – vad kan vi göra?
Samhällets tillåtande attityd mot alkohol diskuterades, men även ungas allt mer tillåtande attityd mot övriga droger som narkotika.
– Det är inte på skilda fester som narkotikan finns i dag, utan de sitter med på samma fester som alla andra och det anses mer eller mindre ok i dagsläget, säger Cita Nylund från Fri från narkotika.
Fältarna Sandra Jourdan och Marcus Svensson berättar om hur de märkt av den mer toleranta inställningen mot narkotika, att unga i dag vet precis till vem man ska vända sig för att få tag i knark.
– För några år sedan visste vi inte om narkotika i åländska högstadium, det gör vi i dag, säger Marcus Svensson, som berättar om hur öppet unga pratar om narkotikan.
– En gång stod jag i Stadshusbacken med fältarvästen synligt på mig och precis framför mig stod en ungdom och frågade en annan om den ville köpa.
Läs mer i papperstidningen.

Anna Björkroos