DELA

Ubåtsdykare brottsanmälda för myndigheternas sjabbel

Det svenska dyksällskap som i måndags fäste en minnesplakett vid ubåtsvraket S-2 saknade giltigt tillstånd att dyka – utan att veta om det.
Nu gör gränsbevakningen en brottsutredning. Samtidigt överväger dykarna att i sin tur polisanmäla gränsbevakningen.
Det stormar från flera håll kring det 70 år gamla, sovjetiska ubåtsvraket S-2 som ligger vid grundet norra Sankan, norr om Märket i Ålands hav.
I måndags var det dags att fästa den minnesplakett vid vraket som ubåtsbesättningens anhöriga i Ryssland tagit initiativet till. Det gjordes av samma svensk-åländska dyklag, med åklagaren Björn Rosenlöf i spetsen, som fann vraket för snart två år sedan. Vad dykarna inte visste var att deras tillstånd att dyka vid vraket hade dragits in.
– Landskapets beslut delgavs oss av gränsbevakningen först då minnesplattan redan var på plats, säger Björn Rosenlöf till Nya Åland.

Dykledarens ansvar
Bakgrunden är följande: Vid vraket råder dykförbud eftersom det finns explosiva varor i närheten som kan vara farliga.
Landskapet, som beviljar dyktillstånd, beslöt dock att göra ett undantag för minnesplattan.
– I mitt förarbete kontaktade jag gränsbevakningen som gav klartecken till dykningen men som konstaterade att ansvaret i så fall skulle ligga på dykledaren, säger Viveka Löndahl.
Nu för tiden är det just gränsbevakningen som museibyrån skall kontakta då det handlar om dykärenden. Tidigare var det polisen som var den instans man skulle vända sig till. Hade det fortfarande varit polisen som hade hörts skulle situationen i dag sannolikt sett annorlunda ut.


Läs mer om den juridiska soppan kring ubåtsvraket i dagens pappersversion av Nya Åland

Titte Törnroth-Sarkkinen

titte.tornroth@nyan.ax