DELA

Typ 1-diabetes allt vanligare

Vincent Sjöblom, 4 år, har diabetes. Hans vardag innehåller blodsockermätningar och insulinpump och både föräldrarna och dagispersonalen har fått lära sig att sköta sjukdomen. På sjukhusets barnavdelning är personalen mån om att sprida kunskapen och eliminera fördomar om diabetes.
I sandlådan på dagiset Vinkelbodas gård leker Vincent Sjöblom med en traktor. Kör runt, skyfflar upp sand och skojar med kompisarna. Det syns inte utanpå, men under kläderna sitter en insulinpump som ständigt pumpar det livsviktiga hormonet in i hans kropp, som har slutat att producera det på egen hand. Hans mamma, Sandra Sjöblom, berättar att Vincent fick diagnosen en vecka före midsommar. Strax innan hade familjen börjat upptäcka att han inte var riktigt som vanligt.
– Vincent brukar inte äta så mycket och dricka ännu mindre. Men då började han dricka jättemycket, allt han kom över. Och så kissade han jättemycket också. Min mamma som satt barnvakt till honom sade att något är konstigt, säger Sandra.
Det visade sig att Vincents blodsocker låg på rekordhöga 31,7. Det ska normalt ligga mellan fyra och sex och Vincent kördes via akuten till barnavdelningen. Under sommaren fick familjen jobba för att anpassa sig till den nya sjukdomen.


Informationsträff
I Finland är typ 1-diabetes vanligare än i något annat land i världen. I hela landet insjuknar omkring 500 barn varje år. På Åland är det i snitt två barn om året, berättar sjuksköterskorna Marie Michelsson och Johanna Furu som arbetar på sjukhusets barnavdelning och har diabetes som sitt specialområde. I mitten av augusti kallade de till en informationsträff för bland annat dagis- och skolpersonal och föräldrar till barn med diabetes.
– Kommer 15 personer är vi nöjda sade vi. Men det kom runt 60 personer dit, också dagispersonal som inte har något diabetesbarn på sina avdelningar, berättar de.
Läs mer i papperstidningen!


Minna Wallén