DELA

Tydligare målgrupp för Ålands radio

Ålands radio har tagit fasta på den enkät som Ålands statistik- och utredningsbyrå gjorde på deras begäran tidigare i år.
Från och med torsdag ändrar man därför sin tablå som nu blir tydligare uppdelad på olika lyssnargrupper.
– Radion satsar på nyhetsjournalistisk tyngd på morgon, lunch och vid middagstid, folkbildning på förmiddagarna och underhållning på eftermiddagarna, säger redaktionschef Astrid Olhagen.
”Ålandsnytt” sänds som tidigare en halvtimme före jämnt klockslag på förmiddagen. Men efter lunchtid, med början klockan 12.55, sänds programmet fem minuter före varje heltimme fram till klockan 20.00. Vidare ändrar radion sin musikprofil så att ”specialmusiken” får större utrymme i särskilda program, medan den i övrigt rubriceras som mera ”lättlyssnad”.
– ”Gomorron”, klockan 06.45-09.00, blir kortare och mer koncentrerat än i dag. Det präglas av aktualiteter, gäster och inslag, och uppföljning av morgonens nyheter, säger Olhagen.

Ring och fråga
För dem som är hemma på förmiddagen sänds programmet ”Förmiddax” som är ett längre program med folkbildningsförtecken. Där finns en del bekanta programpunkter, men också helt nya där läsarna har möjlighet att ringa in och ställa frågor inom olika områden.
Programmet följs av ”Lunchdax” som ser ut ungefär som i dag utöver det nya inslaget av sportnyheter som sänds varje dag klockan 12.45.
”Vardax”, ska bestå av lyssnarnas önskemusik och tävlingar medan ”Firardax” fungerar som Ålands radios familjesida och ersätter ”Firarmix”.
– ”Åland i dag” behåller sin karaktär med ett sammanhållet block under den första timmen, och nyhetsuppföljningar i den andra timmen. Vad som är nytt är framför allt att det nu finns utrymme för mer fördjupning i nyhetsuppföljningarna, säger Astrid Olhagen.
Slutligen sänds ”Kvällsdax” fram till efter nio på kvällen. Programmet innehåller repriser från dagen. (mt)