DELA

TV4 synar brottslighet på färjor

De grova våldsbrotten ökar ombord på Östersjöns kryssningsfärjor. Alkoholen flödar, vakterna är få och rederierna saknar självkontroll i mångt och mycket, hävdar Kalla fakta i TV4.
I gårdagens avsnitt av tv-programmet visas hur rederierna, framförallt Tallink Silja och Viking Line, brister i sitt ansvar.
– Kryssningsfartygen på Östersjön är fest, mat och shopping för många. Rederierna skryter om sin goda service och trygga miljö och förjorna är en lysande affär för ägarna som tjänar stora pengar på alkoholförsäljningen ombord. Men båtarna är också flytande brottsplatser med våldtäkter och grov misshandel och Kalla fakta kan avslöja att rederierna brister i sitt ansvar.
Så inleder programledaren Jenny Alversjö det senaste avsnittet av Kalla fakta, ”På laglöst vatten”, som visades i TV4 i går kväll. I programmet granskas kryssningsfärjorna som trafikerar Östersjön. Rederierna Tallink Silja och Viking Line nämns främst.
– Sedan 2006 har antalet anmälda våldtäkter och fall av misshandel ökat markant på de så kallade partyfärjorna, särskilt ombord på Galaxy och Cinderella, berättas i programmet.
Birka Line förekommer också i programmet, men där begås färre brott enligt statistiken.


Upp till rederierna
Den stora mängden alkohol som säljs och förtärs ombord på färjorna är den viktigaste orsaken till de många brotten.
– Det är en väldigt tillåtande attityd på färjorna till att använda alkohol, säger polisen Olof Bratthall från Citypolisen i Stockholm som intervjuas i programmet.
Han är kritisk till att svenska myndigheter inte har rätt att utföra kontroller ombord.
– Sverige har det största problemet på båtarna, det är våra medborgare som drabbas av brott och även utför de här brotten. Trots det har vi ingenting i lagstiftningen som gör att svensk myndighet kan påverka serveringen ombord.
Åländske Jan-Tore Thörnroos, kapten på Viking Lines Cinderella, tycker inte att färjornas brottsstatistik står ut om man sätter den i relation till antalet passagerare.
– Vi på Cinderella kör ungefär 950 000 människor per år. Det är ungefär lika många som bor i Malmö och Göteborg tillsammans. Vi är en spegelbild av det svenska samhället och ser man hur mycket grova våldsbrott som utförs till exempel där en helg och vad som händer på Cinderella så är det ganska lindrigt i alla fall, säger han i programmet.


Se Åland24
Missade du Kalla fakta? Avsnitt ur programmet visas i Åland24-nyheterna i kväll.
Läs mer i papperstidningen!

Minna Wallén