DELA

TV-redaktör anklagar polisen för språkrasism

Då Yles vetenskapsprogram Prisma ville filma marinens dykningar till ubåtsvraket S-2 nära Märkets fyr sade polisen på Åland nej.
Nu hävdar man på Yles hemsida att avslaget beror på att redaktören är finskspråkig.
Tv-redaktören Hannamari Luukkonen på Yles finskspråkiga vetenskapsprogram Prisma är, lindrigt sagt, arg på den åländska polisen.
Då hon var i kontakt med försvarsmakten för att diskutera ett program om minröjningsdykare föreslog marinens dykansvariga att hon skulle följa med till den sjunkna sovjetiska ubåten S-2 som ligger i djupet i Norra Sankan i Hammarland i närheten av Märkets fyr. Skärgårdshavets marinkommando skulle undersöka ubåtsområdet som är full av just explosiva vapen.
Luukkanen tackade ja och bokade ett åländskt filmande dykteam. Marinen lovade fixa alla papper som krävdes men det visade sig snart att det var lättare sagt än gjort – polisen på Åland gav inte tillstånd till filmteamet.
Polisens beslut har lett till ett långt inlägg av Luukkonen på programmets blogg på Yles hemsida där hon bland annat hävdar att avslaget beror på språkrasism och på att hon representerar finsk media och inte åländsk.
Kommissarie Nina Rasmus avfärdar omedelbart Luukkonens påstående om att det skulle ha någon betydelse varifrån den som söker ett tillstånd kommer.
– Det hade självfallet blivit ett nej till åländska media också. Samma regler gäller för alla, säger Rasmus bestämt.
Läs mer i papperstidningen!

Titte Törnroth-Sarkkinen