DELA

Tv-inspelning i Tjudö

Under veckan har tv-programmet ”Strömsö tema mat” varit på Åland för att spela in två matprogram.
Nya Åland träffade teamet hos Kristian och Annika Karlsson i Tjudö där de under gårdagen plockade och sorterade äpplen och päron.
Många känner igen radarparet Michael Björklund och Matias Jungar från FST 5:s serie Strömsö. Nu har Björklund och Jungar återförenats för att göra tio nya program, som den här gången handlar enbart om mat.
– Ledningen ville ha en Strömsö-serie till och det är roligt att se att den ynglar av sig. Vanliga Strömsö kommer att fortsätta sändas som vanligt, och Strömsö tema mat kommer att sändas på fredagar klockan 19.00 från och med den 2 november, berättar redaktör Elisabeth Mornay.
Totalt tio program produceras. Två av dem spelas in på Åland.
– Vi har också varit till svenska västkusten där vi fiskat musslor och räkor, och till norska Lofoten där vi ägnade oss åt djuphavsfiske, berättar Björklund och Jungar.


Råvarans ursprung
Syftet med serien är att på ett underhållande sätt presentera nordiska råvaror och deras ursprung och samtidigt sprida kunskap om vad man vinner på att köpa inhemska produkter.
I varje program tillagas huvudrätten i Strömsövillan i Vasa. Där utöver görs varje vecka ett reportage om råvaran och då befinner sig Björklund och Jungar runt om i Norden.
Vilka råvaror får vi se från Åland?
– Äpple, päron och abborre, säger Björklund.
Han berättar att teamet i går var ut till Vårdö Ängö för att fiska just abborre tillsammans med turistförbundets sportfiskeansvarige Ingmar ”Pingo” Eriksson.
– Vi provade lite olika fisketekniker, långrev och jigg. Det blev en liten tävling. Vem som vann? Det beror på vem du frågar.
Björklund berättar också att de tillredde abborre utomhus.
– På varje plats vi besöker försöker vi tillreda något litet, som till exempel abborre på bergen. Men det är lite mer rock ’n’ roll över det, utan recept.


Päronodling
Hos Kristian och Annika Karlsson är det äpplen och päron man fokuserar på.
– Vi odlar äpplen, päron och bigarråer, ett slags söta körsbär. Vi är faktiskt de första yrkesodlarna i Finland som odlar päron, berättar paret.
De hoppas att gården genom sin medverkan i programmet kan få lite extra PR.
– Särskilt som päronen är nya på marknaden.
Det var faktiskt så sent som i måndags som det blev bestämt att Strömsö-teamet skulle göra ett reportage på deras gård.
– Det var genom att Micke känner till oss som de kom hit och frågade oss om vi ville vara med.
– Det är det som är så roligt med att vara på Åland och jobba, allt är lätt att fixa här, vad man än vill göra så säger en ålänning ”det fixar sig”, tillägger Jungar.
När vi lämnar Tjudö tar tv-teamet lunch, beställd från Wirrans thai house i Godby.
– Det passar väl bra, med tanke på att vi fokuserar på nordiska och inhemska råvaror i det här programmet, skojar Björklund.

MALIN LUNDBERG

malin.lundberg@nyan.ax

Foto: ERKKI SANTAMALA


erkki.santamala@nyan.ax