DELA

Turistsäsongen kan rädda öppettiderna i centrum

Konkurrensen både utifrån och i centrala Mariehamn manar nu butiksägare att hålla öppet längre under sommaren. Redan i höstas utökade många butiker sina öppettider i samband med att nya Torggallerian öppnade.
– Om sommaren är bra orkar vi förhoppningsvis hålla kvar de längre öppettiderna, säger Johan Lindholm vid Ålands näringsliv.
Den nya gallerian på Torggatan satte längre öppettider än de andra butikerna i Mariehamns centrum som standard, när den öppnade i november förra året.
På grund av detta förlängdes även öppettiderna hos många andra butiker. Detta för att skapa en enighet och förenkla för de kunder som kom in till stan lite senare.

Nya sommartider
Till sommaren satsar många butiker i stan på att förlänga sina öppettider ännu mer. I Torggallerian kommer de gamla tiderna att vara standard, men de butiker som vill har chansen att hålla öppet längre beroende på antalet kunder. Beslutet är upp till butiksägarna som själva kommer få stå för marknadsföringen.
Annika Jansson, som är vd på Visit Åland, är positivt inställd till planerna att förlänga öppettiderna under sommaren. Hon menar att shopping är en viktig del av upplevelsen för turisterna som kommer hit och att de förväntar sig att butikerna ska hålla öppet, speciellt i Mariehamn som Ålands enda stad.
– Jag välkomnar verkligen det här. Det kanske inte kommer skapa nya reseströmmar till Åland, men det kommer ge nöjdare besökare, säger hon.
Enligt Ålands näringslivs handels- och evenemangsansvarige Johan Lindholm är det sommarens kundflöde som avgör hur butikernas öppettider ser ut i framtiden.
– Öppettiderna förlängdes på grund av den nya konkurrensen som kommer på olika sidor om Mariehamn. Men om inte kunderna räcker till finns det ingen anledning att driva en kvällsverksamhet. Om sommaren är bra orkar vi förhoppningsvis hålla kvar de längre öppettiderna, säger han.
Läs mer i papperstidningen!

Julia Nyback