DELA

Turismföretagarna mobiliserar mot nedgång

Sjunkande övernattningssiffror ska bekämpas med arbetsgrupper – och stora gäddor.
Näringslivsutvecklare Dan Backman är sedan en tid anställd av landskapsregeringen för att utveckla turismen på Åland. I går måndag presenterades arbetet så här långt.
16 processledare har utbildats med hjälp av en konsult för att leda olika nätverk för företagare. Nätverken har var sitt tema, som till exempel kultur och historia, hållbar turism och aktiviteter i naturen. Inom nätverken har 1.500 arbetstimmar lagts ned av de enskilda företagarna själva, sammanlagt 400 personer.
– Det är om man räknar timlöner lika mycket som landskapsregeringen lagt ut, sade Backman.
Nätverken vill utveckla bättre produkter och få företagarna att göra bättre affärer med hjälp av varandras styrkor.
– Det är svårt att svara på om nätverken kommer att fortsätta träffas även efter projektets slut. Meningen är att vi ska göra business och inte bara ha trevligt, fortsätter Backman.

Vikande siffror
Besöksnäringen visar ständigt sjunkande siffror. Några av nätverken presenterade mer och mindre konkreta planer för nya, bättre produkter som ska locka turister till Åland.
– Vi vill utveckla put and takesjöar för ett mer attraktivt och lättillgängligt fiske. Vi ska ordna en sjö med röding och en med garanterade sjukilosgäddor. Problemet har varit att hitta lämpliga sjöar, så om någon är intresserad av det får de höra av sig, sade Patrik Ekblom, ledare för nätverket för utomhusturism.
Läs mer i papperstidningen!

Erik Hallstensson