DELA

Turbåtar blir passagerarfartyg

Enligt nya regler måste större så kallade hyresbåtar besiktas som passagerarfartyg, vilket tvingar åländska företagare till nyinvesteringar på flera tusen euro.
– Det är helt horribelt, säger Jan-Erik Dahlgren, som kör utflykter till Källskär med båten Lady Helena.
Vid årsskiftet trädde den nya fartygssäkerhetslagen i kraft, vilket lett till att finländska trafiksäkerhetsverket kommit med nya föreskrifter för hyresbåtars utrustning.
Enligt de nya föreskrifterna, som trädde i kraft 26 april i år, är det inte längre möjligt att få dispens för transport av fler än tolv passagerare. Transporterar man fler än 12 passagerare ska båten utrustas och besiktas som ett passagerarfartyg, vilket innebär bland annat högre krav på radioutrusning, flottar och besiktningstäthet.


Nyligen besked
De nya reglerna kan innebära höga merkostnader för företagare som kör båttaxi och olika turer till sjöss.
En av dem som drabbats är Jan-Erik Dahlgren i Kökar Karlby som i cirka tio års tid har kört utflykter till Källskär med båten Lady Helena. Båten tar 40 personer och ombord finns livflottar för 50 personer, livbälten och flytvästar för barn.
För fem dagar sedan fick Dahlgrens beskedet att undantag inte kommer att beviljas i år. Lady Helena måste uppgraderas till passagerarfartyg för att få ta fler än 12 personer ombord.
– Jag vet faktiskt inte riktigt vad vi ska göra nu. För oss innebär detta att allt blir fruktansvärt mycket dyrare. Om vi kör hela sommaren får vi väl i princip in vad det kostar, säger Jan-Erik Dahlgren.


Säkerhet viktigast
Bland den nya utrustningen som måste införskaffas till Lady Helena finns bland annat en ny radio och en nödtelefon till varje livflotte.
– Det här handlar inte om att vi vill tumma på säkerheten, för det är alltid det viktigaste. Men nu ställs väldigt horribla krav. Vi är i princip aldrig längre än 80 meter från land och har behörig personal, bra utrustning och till och med apotek ombord, säger Jan-Erik Dahlgren.
Det har pratats i många år om att nya regler var på kommande, men ingen av de båtägare som Nya Åland pratat med har fått någon information om detta gällde till årets säsong.
Ett meddelande om de nya föreskrifterna har publicerats på trafiksäkerhetsverkets hemsida den 21 april i år. Enligt verkets representanter på Åland har man dock ännu ingen uppfattning om hur många åländska båtar som påverkas av de nya reglerna och ingen besiktning har genomförts utgående från dessa.


Besiktas snart
Markus Norberg på Kyrkogårdsö väntar på att få sin ms Sommarö besiktad enligt de nya reglerna den här veckan.
Han har efter en snabb uträkning kommit fram till att det kostar honom cirka 4.000 euro att uppdatera till passagerarfartygsstandard.
– Och det beror på att vi har uppdaterat standarden sedan tidigare och har tillstånd för tilläggspassagerare. Har man inte det kan man lätt komma upp till 15.000 euro. Det blir väldigt tungt till exempel för sommarseglare, som bara kör en kort säsong, säger Markus Nordberg, som hört om många i branschen som funderar på att lägga av.
– Det är ju bra att det satsas på säkerheten. Men de tidigare reglerna var mer anpassningsbara till verkligheten, en liten vattenbuss som bara körde mellan två öar kunde få dispens ta fler ombord. Nu är det passagerarfartyg, punkt slut.


Mindre båtar
Johan Mörn vid Silverskär berättar att deras båtar är besiktade för 12 personer och påverkas inte direkt av de nya reglerna.
– Men enligt mig skulle det vara roligt med fler taxibåtar i den vackra åländska skärgården, så jag tycker det här låter som något negativt, säger han när Nya Åland ringer och berättar om de nya föreskrifterna.
Turbåten som sköter den regelbundna trafiken till Kobba klintar tar max åtta personer ombord, berättar Christian Ekström.
ANNA BJÖRKROOS

anna.bjorkroos@nyan.ax