DELA

Tung snö kan skada tak

Det milda vädret har fått fart på snöskottningen på taken. När snön börjar smälta blir den betydligt tyngre och kan orsaka skada på taken om man inte får bort den.
– Ett vanligt modernt hus ska klara 140 kg snö per kvadratmeter. Det är ungefär 1,4 meter nysnö och knappt hälften om snön är mildare och tyngre, säger Tommy Saarinen på byggfirman Premont.
Enligt Saarinen handlar det också om hur gammalt huset är och hur taket är konstruerat. Platta tak måste av naturliga skäl skottas omgående. Det kan också vara extra känsligt om det finns höjdskillnader på taket. Då kan till exempel snön från det övre takområdet hasa ner och skapa en ordentlig tyngd på det nedre taket.
– Där ska man alltid vara noga med skottningen, säger Tommy Saarinen.
Det är främst plåtslagerierna som anlitas för snöskottning på tak. De har de verktyg och den säkerhetsutrustning som krävs.
– Det har säkert ringt ett 20-tal personer till oss idag (läs igår) och frågat om vi kan komma och skotta. Men vi har haft fullt upp med våra långtidskunder, säger Dick Klingberg på Klingbergs Plåtslageri.
Enligt honom gäller det att ha framförhållning med skottandet. Börjar man skotta först när det har blivit milt väder så är man sent ute.
Läs mer i papperstidningen!

Alfons Röblom