DELA

Tredje domen för rattfyllerist

Ett vittne som såg bilens vingliga framfart en septemberdag 2008 kontaktade polisen. Vittnet misstänkte att föraren var onykter och kunde dessutom identifiera vem det var som körde bilen.
Nu har föraren dömts i tingsrätten.
När polisen kom till mannens hem var motorhuven på hans bil fortfarande varm. Blåsprov visade på 1,92 promille i utandningsluften. Föraren hävdade dock att han druckit sprit precis innan polisen kom hem till honom.
Tingsrätten finner dock att vittnesuppgifterna, tillsammans med det faktum att mannens motorhuv fortfarande var varm när polisen kom till platsen, räcker för att döma honom för grovt rattfylleri. Alkoholhalten i hans blod under körningen uppskattas till åtminstone 1,2 promille.
Mannen, som är i 45-års åldern, har tidigare gjort sig skyldig till grovt rattfylleri vid två tillfällen, 1994 och 2005. Enligt tingsrättens praxis borde han den här gången dömas till ovillkorligt fängelsestraff omvandlat till samhällstjänst – men mannen har en så pass allvarlig fysisk skada att han inte kan utföra samhällstjänst.
Domen blev därför 30 dagars villkorligt fängelse samt 120 euro i dagsböter. (ak)