DELA

Tre dömdes för brott vid sprängning

En anställd utförde sprängningsarbete utan att vara behörig, det saknades säkerhetsplan över sprängningen och elva fönsterrutor på en intilliggande fastighet krossades.
Tre män har nu dömts för sprängningen som genomfördes på Skarpansvägen vid Ålandsplan i Mariehamn 2011.
De tre männen, födda 1974, 1989 och 1958, jobbade alla vid sprängningen som utfördes i december 2011. I fredags stod de åtalade i Ålands tingsrätt för arbetarskyddsbrott, arbetarskyddsförseelse, brott mot bestämmelserna om explosiva varor och laddarförseelse.
Den 40-årige mannen fungerade som arbetsledare vid sprängningsarbetet. Rätten dömde honom för bland annat ett fall av arbetarskyddsförseelse.
Dessutom dömdes 40-åringen, tillsammans med 56-åringen, för att i egenskap av arbetsledare respektive sprängare ha utfört en sprängning så att en fastighet i närheten skadades.
Den yngste mannen, 25-åringen, dömdes för laddarförseelse eftersom han utförde sprängningen utan att att han hade det kompetensbrev som krävs för den typen av jobb.
Alla tre erkände att de hade begått handlingarna på de sätt som åklagaren hävdade och dömdes till bötesstraff. 40-åringen ska betala 38 dagsböter om sammanlagt 2 812 euro, 25-åringen tio dagsböter om 330 euro och 56-åringen 15 dagsböter på totalt 540 euro.
Läs mer i papperstidningen!

Minna Wallén