DELA

Torvalds tar över efter Carl Haglund

– En åländsk EU-parlamentsplats är en principfråga som jag givetvis kommer att försvara, liksom allt annat som ligger i det självstyrande rikets intresse.
På fredag kommer nya EU-parlamentarikern Nils Torvalds till Åland.
Nils Torvalds tar över Svenska Folkpartiets mandat som EU-parlamentariker när Carl Haglund tillträder som partiordförande och försvarsminister i Finland om några veckor. Torvalds säger sig ha ett gott förhållande till Åland och en någorlunda bra inblick i de frågor som är viktiga för öriket på EU-nivå.
– Shippingen är förstås viktig och de nya svaveldirektiven skapar stora problem för rederierna. Där är det viktigt att vi kommer fram till en övergångslösning.
Också fiskefrågor är Torvalds väl inkommen i, bättre än många andra helsingforsiska stadsbor som han uttrycker det.
– Jag utgår ifrån att jag kommer att ta över Calles plats i fiskeutskottet. Det finns hemskt många problem med fisket i Östersjön.
Snusfrågan är invecklad i och med att det samtidigt är en hälsofråga, säger han.
– Men att förbjuda snus samtidigt som tobak och sprit får säljas är ju inte det mest logiska. Min inställning är att politiker inte kan vara förmyndare för alla människor, jag är hellre uppfostrare än förbjudare.
Själv slutade han röka för 27 år sedan och har aldrig snusat.

EU-skeptiker
Torvalds är kritisk till mycket med EU och har en flik på sin hemsida med rubriken ”EU-skepsis”.
– Dessvärre har jag fått rätt på nästan alla punkter, speciellt när det gäller euron och ekonomin som jag skrivit mycket om.
Han säger att de europeiska politikerna var ”fruktansvärt blåögda” som skapade ett valutasystem som inte håller för verkligheten. Problemet ligger i att det som i princip var meningen med konstruktionen av euron, att utjämna skillnader mellan medlemsländerna, helt enkelt inte har hänt.
Läs hela intervjun i papperstidningen!

Anne Sjökvist