DELA

Tonvis av osålda äpplen på Åland

Lågkonjunktur, utländsk konkurrens och en senare start på skörden är några av faktorerna till att de åländska äppelodlarna haft ett tungt 2012. För de mindre odlarna är det extra tydligt.
– Vid den här tiden på åren har jag normalt sålt slut på äpplen. Nu är det fyra ton kvar, säger Alfons Henriksson.
Det allt annat än fördelaktiga vädret på sensommaren gjorde att äppelsäsongen kom i gång ett par veckor senare i år jämfört med ett ”bra” äppelår. När 2012 nu snart övergår i 2013 är det en av faktorerna bakom att flera åländska äppelodlare har stora mängder osåld frukt kvar i lager.
För de större äppelodlarna med så kallade vakuumlager, eller ultra low oxygen-lager, är problemet mindre påtagligt eftersom vissa sorter kan lagras i upp till ett halvår. Men de mindre odlarna, som Alfons Henriksson i Geta, har inte de möjligheterna.
– Jag har runt fyra ton äpplen kvar att sortera. I normala fall hade äpplena varit sålda vid den här tidpunkten, men så här är det med ekonomin. Är inte efterfrågan större än den har varit i år blir det ju så här, säger Alfons Henriksson.
– Det har inte varit samma köpsug efter äpplen i år jämfört med tidigare och det kan ju bero på flera olika orsaker. Men att det är hårdare ekonomiska tider påverkar så klart, då kanske folk väljer billigare äpplen importerade från utlandet i stället.
Läs mer i papperstidningen!