DELA

Tomteverkstad på Matbanken

Ett dignande julbord fyllt med läckerheter är en självklarhet för de flesta under julen. Men för andra ser verkligheten inte ut så.
Matbanken på Åland jobbar just nu febrilt för att alla ålänningar ska få en god jul och över 80 matkassar ska fyllas och delas ut.
Utrymmet i källarlokalen där Matbanken håller till är inte stort till ytan, men hjärterummet är desto större. Här jobbar runt tio personer med att fylla julens matkassar som ska delas ut i dag. Eva Lindblom, som är diakon i Mariehamns församling, är ansvarig och visar runt bland halvfyllda kassar, specerier, blommor och godispåsar.
– Vi har tre olika påsar. En för enmanshushåll, en för tvåmanshushåll och en familjekasse och vi packar kassar för allt från en person till sju personer. Det har varit viktigt för oss att se till att kassarna är packade med kärlek och omsorg och att man ska känna det när man packar upp den, säger Eva Lindblom.


Tänkt för hela julafton
I matkassarna finns juldelikatesser av alla sorter. Lutfisk, sill, glögg och julgodis varvas med bland annat apelsiner, kaffe och köttbullar. Men det är inte bara mat i kassarna. Med varje kasse följer också en julklapp, stearinljus och en julblomma.
– Maten är tänkt för hela dagen. Alltså en skinkmacka med gröt på morgonen till exempel, fika, jullunch, middag och ett kvällsmål. Det kanske inte finns så mycket till dagen efter, men all julaftonsmat ska finnas där, säger Eva Lindblom som också påpekar vikten av att få en väl genomtänkt julklapp.
– Det är viktigt att julklapparna är personliga. Vi känner de flesta av de här människorna mycket väl och vet vad som passar dem, så vi har försökt lägga mycket krut på det. För en del kan det vara den enda julklappen som de får och då vill vi att det ska ligga mycket tanke bakom den, säger hon.
Läs mer i papperstidningen!

Carin Karlsson