DELA

Tomtemor populär på sjöfartsinspirerad familjedag

Segelsömnad, marknad, barnaktiviteter, tomtebesök och mycket tjo och tjim bjöd Sjöfartsmuseet på under sin familjedag som under sin första timme hade drygt 250 besökare.
– Den här dagen är passlig att ha något för hela familjen, både barn och vuxna, säger museichef Hanna Hagmark-Cooper.
Ljudnivån var lite högre än normalt inne på Sjöfartsmuseet idag. Barnfamiljer och försäljare trängdes inne i lokalerna och det var idel glada ansikten som lyste upp decembermurret.
– Det är barnvagnsrally här, säger en av besökarna med ett skratt när denne tar sig ned till händelsernas centrum i ett sjok av vagnar, vantar och musöron.
Musöronen är dagens populäraste accessoar och fås av Eva-Mari Lenander, som också målar nos och morrhår på barnen. Tindra Sjöström har just fått en röd nos och ska bege sig iväg till skeppet Sally Jones för att leka skeppsbruten.
Även bland försäljarna är stämningen på topp.
– Det är en jättefin miljö här, säger Jenny Berglund som månaden till ära säljer bland annat havtornsglögg.
Men allra gladast är nog tomtemor, som fått äran att ta emot barnens önskelistor. Som tack får de smyga åt sig en liten godis ur tomtemors flätade korg. Och det är just vad Leela Nordberg gör innan hon får komma upp i tomtemors famn och belönas med en riktig julkram.
– Det här är vårt första av vad som säkert blir en miljon stopp, säger Leelas mamma Tabita Gruner.

Läs mer i måndagens tidning.