DELA

Tjuvaktiga måsar får skjutas på stan

Jägaren Benny Gustafsson från bolaget protection.ax får med luftgevär skjuta fiskmåsar som stör gäster vid matställen i Mariehamn.
Tillstånd har beviljats av stadsstyrelsen.
Orsaken till jakten är att många uteserveringar i staden har haft problem med måsar som varit väldigt närgångna.
– Måsarna knycker mat direkt från tallriken när människor sitter och äter. Det har till och med hänt att måsar knyckt smörgås direkt ur handen för några personer, skriver Benny Gustavsson i sin anhållan till staden.

I fälla
Gustafsson berättar att han under våren gjort ett mindre försök med att fånga måsar i en fälla invid Äventyrsgolfen i Östra hamnen.
– Ett problem är att när en del människor ser måsar instängda i en fälla, anser somliga det vara djurplågeri, vilket inte alls har varit fallet i en godkänd fälla.
Benny Gustafsson avser i stället att i första hand avliva måsar med hjälp av ett luftgevär. Det gevär som ska användas ska, enligt uppgift, vid träff döda en mås inom en radio på 40 meter.
– Fördelen med detta luftgevär är att kulan efter 40 meter fort tappar sin energi. Detta gör att säkerhetsradien blir betydligt kortare än för ett krutvapen.
Måsjakten ska bedrivas då det är så få människor som möjligt utomhus. Försöken med fällor kommer dock att fortgå parallellt.

Motion
Stadsstyrelsen godkände anhållan på sitt möte på torsdagskvällen och tillståndet gäller på stadens områden som arrenderas ut, dock inte på hustomter. Ledamot Barbro Sundback (S) föreslog att anhållan skulle avslås men fick inget understöd för sitt förslag.
– Det här kom som hand i handske på stadsfullmäktigeledamot Tom Forsboms (MF) motion om att något måste göras åt måsarna. Den motionen lämnades in kvällen före, så det är verkligen rekordtid för åtgärd utgående från motion, säger stadsstyrelsen ordförande Johan Ehn (M).

Anna Björkroos

anna.bjorkroos@nyan.ax