DELA

Tips inför kvällens Valborgsfirande

Valborgsmässoafton ikväll och första maj står för dörren.
Här följer en snabbguide för vad som händer ikväll och råd från polis och brandkår.
Valborgsmässoafton grundar sig enligt wikipedia på en tysk hednisk tradition som senare har sammankopplats med helgonet Valborg. Valborg jobbade bland annat med att kristna Tyskland och den kult som uppstod i hennes kölvatten trodde på häxor och jobbade för att motarbeta onda andar. Idag sammankopplar vi valborgsmässoafton med vårens och ljusets intåg.

Så firar vi
Många väljer att i studentmössa dricka alkohol och försöka hålla sig utomhus. Andra eldar brasor eller åker till sommarstugan. Besök gärna en av Ålands majbrasor, förslagsvis Vårdö Båthusviken, 18.30, Saltvik Solbacka, 18.00, eller Finström Godby Uffe på Berget, 19.00.

Inte såhär
Tänk alltid på säkerheten då du eldar brasor. Räddningschef för landskommunerna Lennart Johansson tipsar inför braseldningen:
– Det är viktigt att tänka på att förbereda sig ordentligt. Mitt förslag för säkert eldande är att man ska vara flera personer, ha släckningsverktyg med sig och gärna en mobiltelefon så att man kan ringa om någonting händer.
Johansson tillägger också att man ska välja en plats där elden inte enkelt sprider sig.
Är det vanligt med privata mindre brasor?
– Det är nog min uppfattning. Många röjer inför våren och eldar sedan en brasa.

Elda nykter
Kontrollera om det har utfärdats skogsbrandsvarning innan ni sätter igång. Alkohol och eld är en dålig kombination. Välj en av de två och håll er till det.
Kom ihåg att alkoholförtäring på allmän plats är förbjudet inom tätort.
– Valborg, andra helger eller evenemang utgör inget undantag. Ej heller vad man dricker, samma regler gäller för ”skumpa” och för mellanöl. Alkohollagen förbjuder dessutom allt alkoholinnehav för personer under 18 år. Förmedling, langning eller försäljning av alkohol till minderåriga är också straffbart. För dessa brott – förtäring, innehav och förmedling på något sätt – kan personen delges böter, säger kommissarie Nina Rasmus.

Johan Orre

GLAD VALBORG TILL ER ALLA!!!!