DELA

Tioårsdag för ungas Katapult

Ungdomsverksamheten Katapult firar tio år och inne i lokalerna på Fabriksgatan flödar kreativiteten. Fram till i år har verksamheten hjälpt 144 ungdomar som ”ramlat mellan stolarna”.
– Mega!
Alva Gäddnäs, 16, och Alexander Wetterström, 18, gör tummen upp. Det är ställets par vi råkat stöta på. Faktum är att de träffades på Katapult, så förutom att hjälpa ungdomar hitta sin väg i arbetslivet förmedlar verksamheten tydligen kärlek också.
– Det var nära att jag inte började här och då hade vi aldrig träffats, så det var tur, säger Alva och tittar leende på Alexander.
Katapult har varit verksam i exakt tio år på dagen (den 15 februari) och resultatet är positivt. Av 144 deltagande ungdomar har 71 procent gått vidare i studier, jobb eller annan sysselsättning.

Ung resurs
Syftet med verksamheten är att stärka ungdomars självförtroende och göra dem bättre förberedda inför framtiden. Veckoschemat innehåller ungefär följande: Musik, friluftsliv eller skapande verkstad, gruppövningar, träning, städning, promenader och matlagning. De som vill plugga får också chansen att göra det på dagtid.
– Vissa vill läsa upp sina betyg och det kan vara svårt att göra det hemma med facebook och annat som stjäl ens uppmärksamhet, säger Göte Winé som tidigare var ungdomslots men numera jobbar på timbasis.
I många år hade fredsföreningen Emmaus Katapult under sina vingar. Men i takt med att verksamheten växte placerades Katapult i en fristående förening under namnet Ung resurs, på uppdrag av Arbetsförmedlingen.

Praktik
Från 1 augusti i år får verksamheten även huvudmannaskapet över Ungdomslotsprojektet. Ungdomslotsarna startade i augusti 2008 och arbetar aktivt för fyra saker: Att hjälpa studie- och arbetslösa ungdomar hitta en sysselsättning, slutföra sin utbildning, komma underfund med vad de vill göra och motivera till förbättring.
– Det började med att ungdomarna skulle lära sig om företagande och entreprenörskap. Men ju mer erfarenhet vi fick såg vi att ungdomarna inte är där ännu. Det primära ligger någon annanstans, förklarar handledaren Arlene Pipping.
Bakom henne hänger utklippta pilar på en lång rad med text i varje fält: Närvaro, Sova/äta/motionera, Ta initiativ, Hålla tider, Respekt/hänsyn, Ta ansvar, Vårdat språk, Rätt utrustad, Hel & ren och skriva CV. Pilarna leder till en röd lapp med ordet Praktik.
– Det är den röda tråden. Finns allt detta är de redo att klara praktiken, inflikar Göte Winé.
Läs mer i papperstidningen!

Cecilia Lindvall