DELA

Tingsrättens dom ledde till nya varningsrutiner

Tingsrättsdomen om dödsvållande i fjol ledde till att trafikavdelningen la om sina rutiner kring varningsskyltar vid vägarbete.
Om några veckor avgör Åbo hovrätt om tingsrätten dömde rätt eller fel.
– Vi hade en intern diskussion efter att tingsrätten avkunnat sin dom. Vi var ju tvungna att rätta oss efter den åtminstone tills vidare, sa avdelningschef Niklas Karlman strax innan hovrättsförhandlingen inleddes i går morse.
Numera sätts vägarbetsskyltar – varningstriangeln med vägarbetare på – i varje korsning där vägarbete av något slag pågår. På skylten står det hur lång sträckan är.
Men det att trafikavdelningen har valt att verkställa tingsrättens dom betyder inte att den tidigare vägunderhållschefen godtar den. Han lämnade in besvär till hovrätten redan i höstas, och igår var det dags att ta om hela rättegången en gång till.
Han vill genom sin advokat Daniel Widman att hovrätten förkastar åtalet och friar honom från ansvar för dödsfallet och från straffet på 50 dagsböter à 100 euro. Han var inte på plats när olyckan skedde och han hade inte gett instruktioner om varningsskyltningen. Åklagaren Jens-Erik Budd vidhöll att tingsrätten dömt korrekt och ville att besväret skulle förkastas.
Läs mer i papperstidningen!

Annika Orre