DELA

Tidningsjätte i USA om åländsk fiskdiesel

När företag och konsumenter över hela världen leter efter billigare energikällor har ett företag i den lilla finländska staden Mariehamn hittat sig egna, unika lösning: fisktarmar.
Det skriver amerikanska Wall Street Journal.
Katarina Gustafsson på den anrika amerikanska affärstidningen Wall Street Journals Stockholmsredaktion har uppmärksammat Röde Orms projekt med att köra stadsbussar på biodiesel gjord på fiskrens.
– Här i den svensktalande åländska arkipelagen har fiskodlaren Storfjärdens Fisk AB utveklat en metod att tillverka biodiesel från renset som är en biprodukt vid den lokala fiskhanteringen. Och nu kan boende och besökare i staden med 11.000 invånare dra fördel av gratis buss som drivs med fiskbränsle, skriver reportern.
Hon har intervjuat Sixten Sjöblom vid Storfjärdens Fisk som redogör för bakgrunden till att man började tillverka fiskdiesel och hur det går till.

Klarade vintern
Som Nya Åland tidigare berättat är målet för Röde Orm att man innan årets slut ska köra alla sina bussar på fiskdiesel.
Hittills är det bussen ”Torgrunn” som testats med det nya drivmedlet, och hon klarade vintern bra.
– En morgon när jag for på jobb var det 23 grader minus och senare på dagen kanske -16 eller -17. Men det var inga problem alls, säger chauffören Mathias Franzas till Wall Street Journal, som har en upplaga på drygt två miljoner exemplar.
Han tillägger att Torgrunn går bättre på sin nya fiskdiet.
Läs mer i papperstidningen!

Mårten Sundberg