DELA

Thailändska munkar välsignade åländsk butik

Tre buddhistmunkar sitter i varsin plaststol precis bredvid bankautomaten i Sittkoff-gallerian. Framför dem sätter sig flera människor ner och tar av sig skorna.
Munkarna är här för att välsigna Tim Saarinens nya butik.
Vad är det som pågår? De orangeklädda munkarna drar till sig många nyfikna blickar från förbipasserande. På ett bord med en Buddha-staty och blommor tänds två levande ljus. Flera pinnar rökelse är nedstuckna i en skål torrt ris framför statyn. Munkarna är en ovanlig syn på Åland, faktiskt har ingen butik här invigts på samma sätt förut.
– Det är en thailändsk tradition, säger Tim Saarinen.


Buddha överallt
Varje ny butik, bar eller hem välsignas på detta vis. Buddha ska vara med överallt. I välsignandet ingår en lång stunds mässande, dock inte på thailändska.
– Munkarna har ett eget, mycket gammalt språk, som bara de kan, förklarar Tim efteråt, medan de tre buddhistmunkarna äter.
Doften av rökelse blandar sig med matvarornas dofter. Den nyöppnade butiken heter ”Poo Thai Asian Market” och de säljer thailändska matvaror.
Tanken är att man på Åland nu ska kunna laga thailändsk mat i sitt eget kök, och inte bara gå till restauranger. Därför säljs också de redskap som kan behövas i matlagningen, och ägarna ställer gärna upp och förklarar hur man ska göra.
Stort bildreportage i papperstidningen.

Katrina Tapio (praktikant)