DELA

Teman blev till levande slutarbeten

I går presenterade bildkonsteleverna på Ålands lyceum sina projektarbeten. En uppsättning teman blev i elevernas händer till konst.
På Ålands lyceum kan elever gå upp till tio kurser i bildkonst. För de som går estetisk inriktning avslutas bildkonststudierna med ett projektarbete.
– Resultatet inventerar var man står gällande teknik och material. Verken kan också användas som inträdesprov till olika konstskolor, berättade bildkonstlärare Olle Törnqvist.
Varje år skickar Ålands lyceum studenter vidare till olika konstnärliga utbildningar. Olle Törnqvist understryker att det för många handlar om yrkesval och inte om något att göra på fritiden.
Tobias Bergström var först ut att presentera sitt projekt.
– Kärnan i projektet är hänvisningarna till en gård där min mamma växte upp och där jag varit mycket i barndomen, inledde Bergström.
Verket består av en akvarellmålning och en installation. Målningens olika element anspelar på Bergströms morfar och dennes måleri. Bergström sitter på målningens brygga som han så ofta gjort i barndomen. Ett fjäll i bakgrunden existerar inte i verkligheten, utan är ett slags citat av morfars måleri.

Erik Hallstensson