DELA

Tehy-strejk rycker närmare

Vårdfacket Tehy Åland kan varsla om strejk redan nästa vecka efter att medlemmarna har sagt sitt.
Orsaken är att landskapsregeringen vägrar diskutera fackets krav på höjda löner.
Mullret i Tehys led ökade märkbart när landskapsregeringen sent på eftermiddagen i tisdags meddelade att man inte vill träffa vårdfackets representanter för att diskutera det kommande tjänstekollektivavtalet som övriga fack undertecknade tidigare i sommar.
För någon vecka sedan meddelade landskapsregeringen att Tehy, trots att vårdfacket inte skrev under avtalet, omfattas av villkoren i tjänstekollektivavtalet och att arbetet med arbetsvärdering sker utan Tehys medverkan.
Tehys organisationssekreterare Sara Karlman fick beskedet av finansminister Roger Nordlund om att det inte blir något möte.
Rycker strejken ett steg närmare nu?
– Det finns inget beslut ännu om det. Men vi tolkar landskapsregeringens agerande som att man nu försöker provocera fram en strejk.


Arbetar aktivt
Men i går meddelade finansminister Nordlund att landskapsregeringen arbetar aktivt med att jämna ut löneskillnaderna mellan könen och i den tilläggsbudget som presenteras nästa vecka finns det riktiga pengar för ändamålet.
Tidigare försök till löneutjämning mellan könen har stupat på kostnaderna. Men nu har enligt Nordlund ”en uppfattning etablerat sig om att utjämningen inte längre är en konjunkturfråga”.
– Vi kommer att börja reservera pengar nu.
Läs mer i papperstidningen!

Annika Orre