DELA

Tehy går ut i strejk

Förhandlingarna i Helsinfors avslutades sent i kväll som resultatlösa. Allt tyder på att Tehy går ut i strejk på torsdag 20 november klockan 14.00.
Klockan 21.43 fick Nya Åland följande mejl av Tehys representant Erica Norell-Eriksson:
– Förhandlingarna i Helsingfors har avbrutits och som det ser ut nu så blir det strejk på torsdag.
Landskapsregeringens Tina Robertsson bekräftade även för Nya Åland att förhandlingarna har avbrutits som resultatlösa vid niotiden på kvällen.

Detta har hänt
Bakgrunden till strejkbeslutet är att Tehy och landskapsregeringen inte lyckats komma överens om ett kollektivavtal. Den 23 oktober varslade Tehy därför om strejk. På en presskonferens berättade vårdfacket att man tänkte ta ut nästan 400 sjukskötare och andra vårdare inom ÅHS om landskapsregeringen inte före det skulle vika sig för kravet om löneförhandlingar.
Tehy Ålands organisationssekreterare Sara Karlman berättade varför strejkvarslet getts.
– Vi vill att landskapsregeringen ska förhandla med oss om högre löner inom den kvinnodominerade vårdbranschen och vi vill säkra att vården på Åland fortsätter att vara god genom löner som gör att rekryteringen till branschen lyckas också framöver. Det måste bli så att lönerna för dem som vårdar människor inte är lägre än lönerna för dem som sköter maskiner och teknik. Nu måste vi agera och vi har valt att gå tufft fram.
Sedan strejkvarslet har företrädare för Tehy och landskapsregeringen mötts hos riksförlikningsmannen Esa Lonka många gånger för förhandlingar. Lonka sköt först upp strejkdatumet till torsdagen den 20 november, men när han fick bestämma om strejkdatumet skulle flyttas framåt ännu mer gjorde han det inte. Parterna har haft tillräckligt med tid att förhandla, sade han då till Nya Åland.
Eftersom medlingen hos Lonka inte lyckats går Tehy nu ut i strejk.
Den senaste åländska Tehy-strejken 2003 pågick i tre och en halv månad.

Malin Lundberg