DELA

Teboil trappar upp kritiken

Teboil trappar upp kritiken mot landskapsregeringen efter att ha synat Rundbergs bil & services bränslefakturor också för 2012.
– Eftersom landskapsregeringen vägrar lyssna så utvidgar vi vår polisanmälan.
I går kallade Lasse Lindgren, vd för Teboils operatör på Åland Deep Orange, och juristen Marcus Måtar på Cityjuristerna till presskonferens för att berätta om de senaste turerna i karusellen kring landskapets upphandling av cirka 8 miljoner liter bränsle årligen.
Det handlar om stora pengar, nästan en miljon euro per månad, cirka 10 miljoner euro per år.
– Någon tjänsteman borde ju ha i uppdrag att verkligen kolla alla fakturor noga och inte bara stickprov. Dessutom måste man ju veta vad man ska titta efter och inte som nu av antingen okunskap eller ointresse låta skattepengar rinna iväg i onödan, säger Marcus Måtar.


Opartisk upphandlare
– Det vi vill är att upphandlingarna ska gå rätt till och att landskapsregeringen agerar som en opartisk upphandlare som inte favoriserar någon leverantör, något som vi upplever nu är fallet, säger de som levererar kritik också mot internrevisor Magnus Lundbergs färska rapport om upphandlingen.
– Hur kunde han komma fram till att Rundbergs hade höjt marginalen utöver avtalet utan att någon felfakturering har uppstått?
Nya Åland har sökt trafikavdelningens chef Niklas Karlman för en kommentar men lyckades inte nå honom i går. Vi har också talat med Roger Rundberg, vd för Rundbergs bil & service, som vill vänta med eventuella kommentarer.
Läs mer i papperstidningen!

Annika Orre