DELA

Tar räddningskryssaren till jobbet!

Ett besättningsbyte behöver inte ske i hamnbassängens lugna vatten. När det är ålänningar ombord väljer rederierna ofta att byta folk ute till havs.
I lördags väntade m/s Tingö utanför Kobba Klintar. Och skjutsen, den stod räddningskryssaren Paf för.
Nya Åland följde med och fick uppleva en överlämning av manskap under hård blåst.
För femton minuter sedan satt kaptenen Riku Rantala från Tammerfors på m/s Isabella. Nu sitter han i sjöräddningens räddningskryssare Paf på väg ut till m/s Tingö som väntar ute vid Kobba Klintar. Det blåser hårt och krängningarna får pappersmuggar att flyga och magen att vända sig.
Och att klättra ombord på en cargo-carrier ute till havs under hård blåst är inget som är alldeles ofarligt, säger Riku Rantala.
– Det är klart att det finns en viss risk i det här, men de vet vad de gör på Sjöräddningen. Däremot kommer vi att bli lite blöta, säger han innan skepparna Mikael ”Micke” Eriksson och Stephan Remmer från sjöräddningen beordrar oss att ta på flytvästarna.

Mer blåst än vanligt
På väg ut på arbetspass är också maskinchefen Mikael Nordberg från Finström Ämnäs. Att kliva på ute till havs har han gjort många gånger förr, men i dag blåser det mer än vanligt.
– Men när fartyget är fullastat som det är nu går det bra att klättra ombord, höjdskillnaden är inte så stor, säger Mikael Nordberg.
För Micke Eriksson är körningen ett rent rutinuppdrag, eller en kommersiell taxikörning som hans kollega Stephan Remmer kallar den. Ungefär två gånger i månaden ringer rederierna eller besättningarna själva och beställer skjuts.
– Vi har hållit på med det här i 30 år och det har aldrig varit några incidenter, säger Micke Eriksson.
Stor bildreportage i papperstidningen!

John Granlund