DELA

Tandvården hittar till Kumlinge igen

Kumlingeborna fick granska tänderna i sin hemkommun igen efter fem års uppehåll.
Istället för den sedvanliga långa resan in till Mariehamn kunde lokalbefolkningen bekvämt sätta sig i den mobila tandläkarstolen.
– Det är jättefint att tandvården kom ut hit igen, säger Gunnel Englund från Kumlinge innan hon sätter sig i den lätt surrande tandläkarstolen.
Englund besökte den tillfälliga tandvårdskliniken med sin make på onsdagen. Tidigare besökte de den ambulerande vagnen ganska ofta, men i och med att den avskaffades har de haft svårt att ordna resor till fasta Åland för ett tandläkarbesök.
– Man brukar få ont i tänderna på fredagskvällen. Då finns det inga möjligheter att få en tandläkartid snabbt. Jag kan det här, säger Englund.
Efter att Englund suttit sig ner i stolen får hon ett par solglasögon av tandskötare Jenni Larsson. Änglund badar i blått sken då lampan knäpps på.
– Nu känner ingen igen mig, säger Änglund.
– Du får känna dig som en äkta kändis, skrattar Larsson.


Långa arbetsdagar
I går lämnade den tillfälliga kliniken Kumlinge efter fyra dagar på ön. Tandläkare Katrin Snällström och Larsson nådde skärgårdskommunen i måndags efter en tur på färjan och då blev arbetsdagen lång.
– Kliniskt började vi jobba klockan 14 och fortsatte till klockan 20, men vi åkte från fasta Åland klockan åtta på morgonen, säger Larsson.
Tisdag och onsdag arbetade paret från åtta på morgonen till 18 på kvällen. Arbetspassen är längre än på fasta Åland för att man vill att Kumlingeborna ska få en hel vecka värt av besök trots att kliniken bara är öppen fyra dagar.
– Vi har tagit oss igenom hela skolan och äldreboendet jobbar vi med just nu, säger Snällström.
Man räknar med att 60 personer ska hinna sätta sig i stolen.
Läs mer i papperstidningen!

Adrian Grönqvist