DELA

Tallinkbråk fall för åländsk polis

Det blir polisen på Åland som får ta hand om utredningen av Tallinkledningens bråk ombord på Silja Symphony i oktober.
– Händelsen inträffade när fartyget var på väg till Mariehamn, förklarar kriminalöverkommissarie Tero Haapala vid CKP.
För ett par veckor sedan polisanmälde Seko, det svenska facket för service och kommunikation, Tallinks styrelsemedlem Andres Hunt för att enligt anställda ombord på fartyget under en kryssning i slutet av oktober ha utdelat ett slag mot en av fartygets anställda. Tallinks ledning hade festat rejält och enligt personalen uppträtt mycket olämpligt ombord.
Polisanmälan gäller misshandel alternativt lindrig misshandel. Strax före jul överfördes ärendet från polisen i Stockholm till CKP i Vanda där kriminalöverkommissarie Tero Haapala har hand om det.
– Alla handlingar finns här ännu. Vi ska först reda ut om de två eller tre anställda som anmält fallet vill föra ärendet inför domstol. Om de vill det överförs handlingarna till Mariehamn för närmare utredningar.

Enkel förklaring
Förklaringen till att det blir polisen på Åland som får ta sig an fallet är enligt Tero Haapala enkel.
– Fartyget var på väg till Mariehamn, och händelser som sker när fartyg befinner sig på åländskt vatten överförs till Åland. Så här brukar man göra.
Kommissarie Olof Lindqvist har inte fått något besked om att Tallinkbråket ska utredas i Mariehamn För honom ter det sig ologiskt att utredningen ska föras över till Åland.
– Jag kan aldrig tro att vi ska göra det. Det naturliga vore ju att CKP skulle göra den eftersom tre länder berörs – Sverige, Finland och Estland.
Om ärendet går så långt som till åtalsprövning och rättegång ska det, säger han, ske på den ort där den misstänkta bor eller de flesta brottsoffer är bosatta.
Nya Åland ställde frågan till Tero Haapala. Han vidhåller att ärendet ska skickas till Mariehamn när den inledande undersökningen är klar.
– Fartyget var på väg mellan Helsingfors och Stockholm och skulle vika in i Mariehamn. Därför faller utredningen på polisen på Åland.

Kan skicka vidare
Polisen i Mariehamn kan sedan skicka ärendet vidade, säger han.
Seko har krävt Tallinkledningen på ersättningar på totalt 16.500 euro. Andres Hunt har inte informerats om utredningen ännu i det här skedet.

ANNIKA ORRE

annika.orre@nyan.ax