DELA

Tallink Silja-direktörer på charmoffensiv

Tre nöjda Tallink Silja-chefer åkte hem efter gårdagens Ålandsbesök.
Med sig hade de insikten om hur de kan vinna kampen om Ålandsresenärerna mot Viking Line: Genom en köttbullskampanj direkt riktad till ålänningar.
För första gången någonsin blev de åländska massmedierna inbjudna till en träff med Tallink Siljas ledande skikt. Kadri Land, vd på Tallink Siljas svenska bolag och Margus Schultz, vd på Tallink Siljas finska bolag bekantade sig med Mariehamn tillsammans med rederiets kommunikationschef Janis Pavuls.
Alla tre var smått förundrade över att de tidigare knappt besökt Åland trots att de bott i Stockholm många år. Alla utom Janis Pavuls som avslöjade att han av en särskild orsak gjort många Ålandsbesök på sistone.
– Vi är här bara för att lära känna Åland. Vi har ingen dold agenda, försäkrade de tre.


Köttbullskampanj
Konkurrensen med Viking Line skrämmer inte, intygar de. Nya fartyg blir inte billigare att bygga, och Tallink Siljas gigantiska skuldbörda – som mest 1,1 miljard euro – krymper varje år.
Som en fördel för Tallink Silja nämner de att produkterna är delvis olika – Tallink Silja erbjuder året runt-kryssningstrafik på Tallinn och Riga , rederiet har fem egna hotell i Riga och ett eget taxibolag i Tallinn.
Men hur tänker ni få ålänningarna att överge lokalt ägda Viking Line och resa med era fartyg?
– Kanske med en attraktiv tidtabell, funderar de.
Tänker ni ge er in på rutten Mariehamn-Kapellskär och konkurrera med köttbullspriset som vapen?
– Ha, där har vi det, säger Janis Pavuls och skrattar gott.
– Vi måste ju dra igång en köttbullskampanj med specialpris för åländska resenärer. Vi föreslår det redan i morgon på vårt möte. Nu är förslaget dessutom förankrat hos respektive direktör!
Läs mer i papperstidningen!

Annika Orre