DELA

Ta chansen vara pappaledig!

De allra flesta pappor tar ledigt i anslutning till förlossningen och sett till penningsumman har andelen män som tar ut föräldrapenning ökat. Men när det kommer till att vara hemma längre period med sitt barn står utvecklingen nästan stilla.
Nyan har träffat tre pappor som valt att vårdlediga.
– Ta den unika chansen, hälsar de.
På Rädda barnens öppna förskola har dagens sångstund just avslutats när Nyan kommer på besök. Vi slår oss ner på golvet tillsammans med papporna som är på plats i dag. Här sitter Albin Dahlin med dottern Olga Dahlin 14 månader, Patrik Larson med dottern Bianca Larson 1,5 år och Fredrik Andersson med sonen Nick Andersson 20 månader. Dessa tre pappor har alla tre valt att vara vårdlediga med sina barn, de ingår alltså i den lilla skara på cirka fem procent av åländska männen som gör det valet.
Papporna är rörande överens om att det absolut värt att ta chansen att vara hemma längre med sitt barn. Ekonomiskt är det inte enkelt, hemvårdsstödet ligger kring 400 euro i månaden, men det gäller att spara och prioritera.
Patrik Larson berättar att han var pappaledig i ett halvt år med sitt första barn, det kändes lite kort så nu har han tagit 10 månader med Bianca.
– För många är det nog ekonomin som styr vem som blir hemma. Allra helst skulle man ju vara båda föräldrar hemma samtidigt under en längre period, men det går ju inte. Men det gäller helt enkelt att lägg undan lite hela tiden så att man sedan kan ta den unika chansen att få ett avbrott i det vanliga jobb, jobb, jobb och istället vara med sitt barn, säger Patrik Larson.

Självklart val
– För mig var det en självklarhet att jag skulle pappaledig med Olga. Helst skulle jag ha varit pappaledig ett år, men nu gick det bara i fem månader, säger Albin Dahlin.
Att vara den som är hemma från jobbet och ensam har ansvaret för barnet gör bland annat att man får en helt annan relation mellan pappa och barn.
– Det var absolut ett självklart val för mig, för annars hann man ju träffa Nick bara en knapp timme om dagen. Först var det jobb och sedan ibland träning på kvällen, säger Fredrik Andersson.
Han berättar om hur underligt det kändes att gå hem från jobbet den sista fredagen och veta att det nu var pappa på heltid som gällde, och hur omtumlande den första månaden var innan man fick reda i rutiner, mat och allt annat.
De andra nickar instämmande.
– Som pappaledig får man en helt ny förståelse för vilket heltidsjobb det är. Innan hade jag väl kanske någon tanke på att jag kunde ha något litet sidoprojekt, kanske skriva lite på en bok, säger Albin Dahlin och skrattar.
– Jag har inte läst en bok ens, säger Patrik Larson.
Läs mer i papperstidningen!

Anna Björkroos