DELA

”Systemfel” i sophanteringen

Åland har ett systemfel när det kommer till sopsortering för turister, det anser sommarålänningen Claes Ericsson.
– Jag betalar gärna en årlig renhållningsavgift, men i valet att kasta sopor i naturen tar jag med mig dem hem till Sverige, säger han.
Claes Ericsson är sommargäst i Geta sedan 50 år tillbaka. Han tycker att det finns dåligt med platser för turister att källsortera på Åland.
– Det kommer otroligt många turister till Åland varje år, kanske till och med fler än vad det är som bor här. Hur många ton sopor blir inte det? Och vad ska vi egentligen göra av soporna? Getas sopstation är bara öppen några timmar i veckan på onsdagar och söndagar, vilket är svårt att synka med hemresorna.
Han är noga med att poängtera att han inte på något sätt vill beskylla Geta kommun, som han tycker gör så gott de kan med de pengar de har. Men han vill peka på att det verkar finnas ett systemfel.
– Några gånger har jag tvingats ta med soporna hem till Sverige eftersom jag inte bara ville slänga dem i naturen. Tidigare har jag åkt till Godbys återvinningsstation, men den stängdes ner. Då åkte jag i stället till Kantarellen, men där behöver man nu ett Mise-kort för att ta sig in, säger Claes Ericsson.
Han säger att avgiften inte är något problem i hans ögon, utan jus tillgängligheten.
– Jag betalar gärna. Det måste vi alla göra. Men jag vill att pengarna nyttjas till att det ska vara rent, snyggt och framförallt lätt att källsortera. Det är det som krävs för att uppnå en ekologiskt hållbar turism. Det här är en viktig samhällsangelägenhet och borde vara en landskapsfråga och inte endast en kommunal sådan, säger han.
Läs mer i papperstidningen!

Josefin Grunér