DELA

Svenska kändiskockar gästar GastroÅland

De kända svenska kockarna Paul Svensson och Fredrik Eriksson medverkar vid matevenemanget GastroÅland den 1-2 april på hotell- och resturangskolan och Alandica.
GastroÅland är ett samarbete mellan projektet MatÅland, Visit Åland, Ålands näringsliv, Skärgårdsamarbete och Landsbygdsnätverket i Finland, berättats i ett pressmeddelande.
Första dagen, en tisdag, på restaurangskolan ägnas åt ett matlabb där Paul Svensson som tillsammans med åländska livsmedelsproducenter och kockar från de åländska köken kommer att ta fram nya matinnovationer av lokala produkter. Adrian Bäckman från restaurang Nautical är värd för Matlabbet.
Dagen inleds redan kl 8.00 med en Ålandsfrukost där Paul Svensson talar på temat ”Är närproducerat framtiden?”.
Paul Svensson har synts mycket i tv, och har bland annat som merit att 2003 ha kommit femma i Bocuse D’Or, VM för professionella kockar.
– Den senaste tiden har jag fått möjlighet att ägna mer tid åt sådant jag verkligen brinner för; sökandet efter de perfekta råvarorna, resor, skolmat …  Liksom åt min första egna kokbok, skriver han på sin hemsida.


”Kockarnas Kock”
Dagen efter håller man till på Alandica där de medverkande på Mattorget kan bekanta sig med åländska livsmedelsproducenter. Kl 16.00 öppnar Mattorget för allmänheten.
Under dagens ordnas flera föreläsningar. Fredrik Eriksson talar om ”Vad hände i Astrid Lindgrens Värld när man började handla lokalt”.
Fredrik Eriksson driver Långbro Värdshus, är känd från många tv-program och har fått en uppsjö av utmärkelser genom årens lopp. Till exempel har han två gånger utsetts till ”Kockarnas Kock” av branschens köksmästare i Sverige. (ms)