DELA

Svensk storgrossist växer på Åland

En av Sveriges största grossister, som tidigare i år inledde leveranser till både Hugos i Hammarland och Mattssons i Godby, har tecknat leveransavtal med Sparhallen.
– Kunderna kommer att märka en förändring, men Sparhallen kommer nog att se likadan ut även i fortsättningen, säger vd Dick Sirén.
Det handlar om ett leveranskontrakt värt uppemot en miljon euro under 2010 som Sparhallen tecknat med svenska grossisten Bergendahlsgruppen.
Sparhallens vd Dick Sirén berättar att man under en längre tid förhandlat om ett samarbete med företaget och att man nu lyckats. Bergendahlsgruppen blir dock bara en i mängden av de uppemot 250 leverantörer som Sparhallen köper varor i från. Majoriteten av varorna kommer fortsättningsvis från riket.
– Men vi tror mycket på det här samarbetet. Just det här med att få svensk text på produkterna och vi vet att vi kommer att kunna sälja vissa produkter betydligt billigare, säger Dick Sirén, som samtidigt vill lyfta fram att man trots nya samarbeten fortsätter att måna om lokala leverantörer.
– Avsikten är inte att inte konkurrera ut dem, utan om vi ska minska antalet leverantörer så blir det någon från Sverige eller fastlandet.
Kommer kunderna att hitta nya varor i hyllorna?
– Till viss del kommer det nog att komma lite nytt, men det är för tidigt att säga något mer exakt. Vi har gjort en provbeställning, men drar igång på allvar först nästa år.

Testar på Åland
Bergendahlsgruppen levererar, efter Sparhallens nya avtal, till tre livsmedelsbutiker på Åland. Firma Hugo Andersson och Firma Erik Mattsson har samarbetat med grossistföretaget sedan i våras.
– Vi ser Åland som en testmarknad för ytterligare expansion på Östersjön. Kan vi leverera med färja till Åland, kan vi även nå Finland, S:t Petersburg och baltstaterna, säger Mikael Otterberg, vice vd på Bergendahlsgruppen i ett pressmeddelande.

ANNA BJÖRKROOS

anna.bjorkroos@nyan.ax