DELA

Svårt få vänner där alla känner alla

Bostad och jobb. Det är de två största problemen för den som flyttar till Åland. Att få åländska vänner är inte heller lätt.
Ändå är Åland ganska välkomnande, tycker tre inflyttade som Nya Åland har pratat med.
Hur fungerar integration på Åland i praktiken och hur tar vi emot våra nyinflyttade? Nya Åland träffade Alieu Khan ursprungligen från Gambia, Andor Nicolae från Rumänien och Sarah Sandberg från Filippinerna för att diskutera åländsk integration.


Svårt att hitta bostad
Andor Nicolae, som till vardags kallas för ”Koko” har bott på Åland sedan i maj 2011. I dag ska han få nyckeln till sin första egna lägenhet på Åland.
– Tidigare har jag bott hos min syster, men det blir trångt med sex personer i tre rum, säger han.
Alieu Khan kom till Åland för omkring fyra år sedan.
– Jag bodde med en kvinna när jag kom hit. Det var en ganska liten övergång att flytta. När vi separerade tog det över ett år innan jag hittade en bostad, säger han.


Måste ha bevis
Att det är svårt att få bostad är ett faktum, men om det är svårare för en inflyttad vet de inte säkert. De menar att uthyrare kanske inte gärna hyr ut till främlingar och kollar referenser noga. Det är betydligt lättare att få en lägenhet om man ”känner någon” och det är svårare att göra det som inflyttad, menar de. Annars beror väntetiden mest på hur lång bostadskön är.
– Jag dricker ingen alkohol, röker inte och har inga högljudda fester, men jag behöver någon som kan intyga det. Hemma i Rumänien kollar man givetvis också referenser, men jag förstår inte hur det kan vara så svårt att få hyra en lägenhet om man har pengarna, säger Andor Nicolae.


Åländska vänner
Andor ska börja på en Medis-kurs i svenska i höst. Han hoppas att det ska underlätta för honom att få jobb. Både Alieu och Sarah har tidigare gått Medis-kursen.
– Det är varken lätt eller svårt att hitta vänner skulle jag säga. Det är individuellt också. Det är lättare att hitta vänner om man är en social person, säger Alieu Khan.
– Medis är en naturlig mötespunkt för nyinflyttade. Där får man vänner och lär känna andra kulturer, säger Sarah Sandberg.
Läs mer i papperstidningen!

Frans Jansson

frans.jansson@nyan.ax