DELA

Svårt få tid till besiktning

För tillfället är det svårt att få tid för att besikta bilen. Vid Motorfordonsbyrån är det fullbokat ända till sista maj.
– Mer eller mindre kan man väl säga. När jag tittade efter imorse fanns det trettio lediga tider men de är säkert slut nu, säger trafikinspektör Bengt Karlsson.
En läsare har hört av sig till Nya Åland, missnöjd med de långa köerna till bilbesiktningen på Motorfordonsbyrån.
– Det är alltid fullt upp den här tiden på våren och det har blivit mer att göra i och med att bilparken växer på Åland för varje år, säger trafikinspektör Bengt Karlsson vid Motorfordonsbyrån.
Karlsson berättar att det är mer eller mindre fullbokat på bilbesiktningen fram till juni.
– Men det kommer in avbokningar hela tiden, i morse när jag tittade efter fanns det trettio lediga tider. Men de är säkert slut nu.
Det kan ändå löna sig att ringa till besiktningen på morgonen för att höra efter om det finns lediga tider. Enligt Karlsson kommer det in avbokningar hela tiden.
– Vi försöker hjälpa till så att alla skall få en tid, säger han.
Hur är det om man måste ombesikta sin bil för att den blivit underkänd?
– Ja vi försöker förstås hjälpa till så man får ombesikta bilen inom trettio dagar.
Om bilen har underkänts på grund av ett allvarligt fel och man inte åtgärdar detta och visar upp bilen inom trettio dagar får man körförbud.


Svårast få tid för lastbil
Karlsson berättar att det ändå är svårast att få tid för att besikta lastbilar.
– Vi har jobbat extra på kvällar för att hinna besikta fler lastbilar och sedan nyår har vi haft en extra man på jobb så vi gör en hel del men det hjälper ändå inte fullt ut.
Nu väntar bilbesiktarna bara på en lagändring som ändrar besiktningsintervallerna så att det kan bli lugnare på besiktningen.

MALIN LUNDBERG

malin.lundberg@nyan.ax