DELA

Svårt att förutspå åskoväder

Tidigt i måndags morse mullrade åskovädret in trots väderprognosernas stora solar.
– Det är svårt att förutspå åskoväder när det uppstår över vatten, säger meteorologen Henri Nyman.
Under måndagens åskovädret uppmättes Ålands Kraftnäts åskradar som mest 572 slag per minut.
– Utslaget kan ha viss felmarginal. Ibland registrerar den dubbelt på grund av reflektioner från Itidens plåttak men det borde stämma relativt bra. Det var ett ganska kraftigt oväder men det mesta passerade söder om Åland, säger Peik Björkqvist it-ingenjör på Kraftnät Åland.
Det oväder som nådde land drabbade framförallt Mariehamn och på Meteorologiska institutet uppmättes sammanlagt 50 nedslag i området. De allra flesta åsknedslagen registrerades i närheten av Sandviken strax söder om Mariehamn. Av de sammanlagt 50 nedslagen tog endast fem på land. De övriga fyrtiofem tog i vattnet.
Henri Nyman, meteorolog på Meteorologiska institutet, menar att det är den varma vattentemperaturen i Östersjön som gör det svårt att bedöma hur och var åskväder kommer uppstå.
– Det är alltid svårt att bedöma när åskoväder kommer uppstå över vatten. Framförallt när vattnet är varmt. Just nu är fasta Finland mest drabbat av åskskurarna men det har även varit mycket åska över norra Östersjön och i vattnen söder om Åland. Förmodligen kan Åland räkna med mer åskskurar både under tisdagen och onsdagen. Slutet av veckan blir torrare och svalare för Ålands del, säger han.
Läs mer i papperstidningen!

Julia Johansson